domän

Vem äger domänen? Så här tar du reda på det (2024)

Vem äger domänen som du så gärna vill ha? Svaret finns ett knapptryck bort! Att hitta ägaren till en domän behöver inte vara svårt, och det kan dessutom leda till att du kan få den där domänen som du så gärna vill ha till din webbplats. Vi på Webbguiden har arbetat med webbplatser i över 10 års tid och vi har hjälpt mängder av människor att hitta och registrera domäner. I den här guiden hjälper vi dig att hitta ägaren till domänen du vill ha!

Går det att ta reda på vem som äger ett domännamn?

Om du funderar på att starta en webbplats eller onlinebutik har du säkert redan funderat på, eller kanske hittat ett bra domännamn (läs mer om vad en domän är)s om du gillar. Men har du säkerställt att just ditt namn finns som en ledig domän? Många gånger kommer företag, bloggare eller varumärken på optimala namn för sina verksamheter, bara för att sedan inse att domänen de tänkt använda är upptagen. I dessa fall har man två alternativ – hitta ett nytt namn, eller hitta domänens ägare och försöka att köpa loss den. Det är generellt sett alltid möjligt att ta reda på vem som äger ett specifikt domännamn. Detta görs genom att använda en tjänst som kallas WHOIS-sökning. WHOIS-databasen innehåller information om vem som har registrerat ett domännamn, inklusive namn, kontaktinformation och registreringsdatum. Dock kan viss information vara dold på grund av sekretesspolicy eller andra sekretessinställningar som domänens ägare kan ställa in på WHOIS. 

Hur får man reda på vem som äger domänen?

För att utföra en WHOIS-sökning och potentiellt få reda på vem som äger domänen, kan du besöka webbplatser som erbjuder WHOIS-tjänster. Dessa webbplatser låter dig skriva in domännamnet och se registreringsinformationen. Exempel på sådana webbplatser inkluderar ICANN’s WHOIS-sökning, whois.com och who.is. Det är viktigt att notera att om domänägaren har valt att aktivera ett privatlivsskydd, kan vissa eller alla personuppgifter vara dolda. Om uppgifterna om domänens ägare är privata kan du antingen besöka webbplatsen och leta efter kontaktinformationen till ägaren, eller kontakta domänregistratorn för att få hjälp. Det finns alltid risk att du inte får svar på dessa alternativ, och då är ditt bästa val att kontakta en domänmäklare för att hjälpa dig vidare.

Vad kostar det att köpa ett domännamn?

Kostnaden för att köpa ett domännamn varierar kraftigt beroende på flera faktorer som domänens efterfrågan, toppdomänen (t.ex. .se, .io, .com), och var du väljer att registrera det. Generellt sett kan nya domännamn på vanliga toppdomäner kosta allt från några kronor till tusentals kronor per år. Sällsynta eller mycket eftertraktade domännamn, särskilt de som är korta eller har populära sökord, kan säljas för tusentals eller till och med miljontals kronor på sekundärmarknaden. Det finns en stor marknad för att sälja och köpa domäner, och mängder av människor köper upp domäner och användarnamn för att sedan kunna “hålla dem gisslan” tills ett varumärke eller en känd person dyker upp och vill köpa dem. 

Jag vill ha en domän som någon annan äger – hur gör jag?

Om du är intresserad av att förvärva en domän som redan ägs av någon annan, finns det en specifik process du kan följa. Notera att denna process inte alltid fungerar – i vissa fall kommer du inte att kunna få den domän du vill ha, och då är det lättare att bara gå vidare och försöka hitta ett annat namn.

Kontrollera domänen – vem äger domänen och vad används den för

  • Utför en WHOIS-sökning Som första steg bör du göra en WHOIS-sökning för att få reda på vem som äger domänen. Detta kan ge dig grundläggande information som registreringsdatum och ibland kontaktuppgifter.
  • Kontrollera domänens användning Besök domänen för att se om den är aktiv, parkerad eller inte i bruk. Detta kan ge dig en indikation på hur villig ägaren kan vara att sälja. Säkerställ även att domänen inte används för ett företag med dåligt rykte. Om domänen “snyggaskor.se” ägs av ett företag med anmälningar eller dåliga recensioner online, vill du gärna inte ta över den, då det kan resultera i att ditt företag tar över dess rykte.

Kontakta ägaren 

  • Direktkontakt Om kontaktinformationen är tillgänglig via WHOIS, kan du kontakta ägaren direkt. Alternativt kan det finnas kontaktinformation på själva webbplatsen eller via domänregistratorn.
  • Använd en mellanhand Om ägarens information är privat eller om du föredrar att inte närma dig direkt, kan du använda tjänster av en domänmäklare som kan hjälpa till med att upprätta en kontakt.

Kontrollera prisbild 

  • Marknadspriser För att få en uppfattning om rimliga priser kan du undersöka vad liknande domäner har sålts för. På så vis är det lättare för dig att förhandla om priset när det är aktuellt att köpa.
  • Förhandla om priset Priset för en domän kan variera kraftigt och är ofta förhandlingsbart. Var beredd på att betala mer för domäner som är korta, beskrivande eller innehåller populära sökord.

Skriv avtal vid behov

  • Juridiskt avtal När du har kommit överens om ett pris är det viktigt att upprätta ett juridiskt bindande köpeavtal. Detta skyddar både köparen och säljaren och klargör villkoren för försäljningen. Det är inte ett måste – men det är ett bra skydd.
  • Överföringsprocess När avtalet är på plats och betalningen har gjorts, måste domänen överföras till din domänregistrator. Detta kan innebära en överföringskod (EPP-kod) och kan kräva att du följer vissa procedurer hos din domänregistrator. Du kan ofta få hjälp med detta av domänregistratorn eller en domänmäklare.
Sen är du klar! Nästa steg är att skaffa ett webbhotell och starta din hemsida. Kom ihåg att processen för att köpa en domän från en annan ägare kan vara komplex och tidskrävande. Det är klokt att göra noggrann forskning och överväga professionell hjälp, särskilt för dyrare eller mer komplexa förvärv. Om du är ny inom branschen kan det vara mer lönsamt att bara välja en annan domän. Det kan spara enormt mycket tid och pengar.

Kan jag sälja min domän?

Ja, du kan definitivt sälja din domän. Att sälja en domän kan vara en lönsam affär, särskilt om domännamnet är eftertraktat. Om du äger en bra domän och vill sälja den kan du fördelaktigen följa dessa steg:

1. Värdera din domän

  • Förstå värdet Innan du säljer är det viktigt att förstå vad din domän kan vara värd. Det beror på faktorer som längd, minnesvärde, nyckelord och toppdomän (t.ex. .com, .se).
  • Använd värderingsverktyg Det finns onlineverktyg och tjänster som kan hjälpa dig att få en uppskattning av din domäns värde. Du vill inte sälja en bra domän till ett för lågt pris, om du vill inte heller lista den till ett för högt pris.

2. Förbered för försäljning

  • Säkerställ att domänen är överförbara Kontrollera att det inte finns några begränsningar för överföring av din domän, som nyligen genomförda ändringar eller överföringslås.
  • Uppdatera kontaktinformation Se till att din kontaktinformation är aktuell hos din domänregistrator så att potentiella köpare kan kontakta dig. Du kan använda en domänmäklare som mellanhand om du är osäker.

3. Marknadsföring

  • Lista på auktionswebbplatser Det finns flera onlineplattformar som specialiserar sig på att köpa och sälja domäner, till exempel Sedo, Flippa eller GoDaddy Auctions. Många av dem är baserade i USA eller andra länder, men du kan fortfarande använda dem i Sverige.
  • Skapa en försäljningssida
Om din domän är aktiv, kan du skapa en landningssida som indikerar att domänen är till salu. Det behöver bara vara en vanlig, vit sida med texten “Domän till salu” samt kontaktuppgifter till dig eller din domänmäklare.

4. Försäljningsprocessen:

  • Förhandlingar När du hittat en köpare måste du vara beredd på att förhandla om priset. Ha ett klart pris i åtanke men var öppen för förslag. Det är ungefär som att sälja din bil på nätet – lägg dig inte för lågt, men tacka inte nej till bra bud om de dyker upp.

5. Överför domänen:

  • Fullfölj överföringen När betalningen är säkrad, överför domänen till köparen. Detta involverar vanligtvis att ge dem en överföringskod (även känd som EPP-kod) och att informera din domänregistrator om överföringen.
  • Juridisk dokumentation Se till att all nödvändig juridisk dokumentation är på plats, inklusive ett köpeavtal om du vill ha det, eller om köparen efterfrågar ett.
Ja, det var ungefär det vi hade att prata om i den här guiden! Vi hoppas att den här artikeln har gett lite svar på tal, och att ni nu lättare kan hitta vem som äger domänen.

OM OSS

Webbguiden är din hjälpreda när det kommer till den digitala världen! Hos oss hittar du information kring domäner, webbhotell, hur man bygger webbplatser och hur man håller sin verksamhet trygg på nätet.

Rulla till toppen