Vad är en domän?

Vad är en domän? Webbguiden berättar!

Vad är en domän egentligen? Är det bara något vi skriver in i vår webbläsare, eller finns det någon större mening bakom dessa webbplatsnamn? I vår digitala värld är förståelsen av vad en domän är inte bara teknisk jargong, utan en nödvändig kunskap för alla internetanvändare. Från småföretagare till bloggare, att känna till domänens betydelse och funktion är avgörande. I denna artikel utforskar vi på Webbguiden allt om domäner – från deras grundläggande definition till deras påverkan på din digitala närvaro. Vi är proffs på webben och har arbetat med webbutveckling, säkerhet och webbplatser i över 10 år. Fortsätt läsa för att upptäcka hur dessa virtuella adresser kan öppna dörrar till oändliga möjligheter på internet.

Vad menas med en domän?

En domän, eller domännamn, är som en adress på internet. Tänk dig att internet är en enorm stad och varje hemsida är ett hus. För att hitta rätt hus behöver du en adress, och det är här domänen kommer in. Den pekar på var en hemsida finns i den digitala världen. När du skriver in en domän, som till exempel ”webbguiden.se” i din webbläsare, tar den dig direkt till den önskade webbsidan, precis som en postadress tar dig till rätt hus i den riktiga världen. 

De flesta företag, bloggare eller organisationer som har en webbplats väljer att registrera en domän som antingen påminner om, eller heter samma sak som deras företagsnamn eller identitet. Google till exempel, har en domän som heter “www.google.se” – på grund av att det är så deras företagsnamn heter!

Hur fungerar domännamn?

Domännamn fungerar som adressboken på internet. De gör det möjligt för oss att navigera webben utan att behöva komma ihåg komplexa IP-adresser.  Här är en enkel förklaring:

  • Namnomvandling:
    När du skriver in ett domännamn (som ”google.se”) i din webbläsare, översätter systemet (genom något som kallas DNS, Domain Name System) det till en IP-adress som datorer och servrar förstår.
  • Kommunikation med servern:
    Din webbläsare skickar en förfrågan till servern som är kopplad till den IP-adressen.
  • Serverns svar
    Servern svarar med att skicka tillbaka den begärda webbsidan, som sedan visas i din webbläsare.

Domännamnet fungerar alltså som en bro mellan användaren och servern där webbsidan är lagrad.

Varför ska man ha en domän?

Det finns flera anledningar till att ha en domän, men man registrerar framförallt en domän för att kunna ha en webbplats. Du behöver trots allt både en domän och ett webbhotell för att kunna skapa en webbplats för dig själv eller din verksamhet. Förutom detta är en domän dessutom bra för följande saker:

  • Identitet
    En domän ger din webbplats en unik identitet på internet. Precis som ditt namn identifierar dig, identifierar din domän din webbplats eller verksamhet online.
  • Professionell utstrålning
    En egen domän signalerar professionalitet. Den visar att du tar din närvaro på internet på allvar.
  • Marknadsföring
    En bra domän kan göra det lättare för kunder att komma ihåg och hitta din webbplats, vilket är viktigt för marknadsföring och varumärkesbyggande.
  • Kontroll
    Med en egen domän har du full kontroll över din online-identitet och hur du presenterar dig eller ditt företag på nätet.

Vad kan man göra med en domän?

Domäner används inte bara för att skapa webbplatser, de är dessutom bra för många andra saker. Med en domän kan du bland annat göra följande saker.

Skapa en Webbplats

Det mest uppenbara användningsområdet. Din domän blir adressen till din personliga, din verksamhets eller din hobbybloggs hemsida.

E-postadresser

Om du har en egen domän kan du skapa egna e-postadresser som slutar med din domän, till exempel dittnamn@dindomän.se, vilket ser mer professionellt ut än en standard e-postadress från en gratis leverantör.

Skydda varumärket

Även om du inte planerar att ha en webbplats just nu, kan du köpa domänen för att skydda ditt företagsnamn eller varumärke från att användas av någon annan. Så om du sitter på en riktigt bra företagsidé kan vi varmt rekommendera att köpa upp en domän med ditt kommande företagsnamn innan någon annan hinner före!

Föra vidare besökare

Du kan använda din domän för att skicka besökare vidare till en annan webbplats, som din sociala medieprofil eller en onlinebutik. Om du till exempel driver en onlinebutik kan du registrera en domän för ditt eget namn som du använder för att driva trafik vidare.

SEO (Sökmotoroptimering)

En bra domän kan bidra till bättre synlighet i sökmotorer, vilket är viktigt för att locka till sig besökare och kunder. Detta beror på att vi i regel ofta väljer domäner som ser någorlunda bekanta eller “normala” ut, än domäner som verkar farliga eller inte har något att göra med det vi söker efter.

Hur hittar jag domän?

Att hitta rätt domän kan vara som att hitta en skatt. Om du redan har ett företagsnamn är det oftast enkelt att hitta en variant av en domän som passar, men om du vill starta något från grunden kan det kännas riktigt tufft att hitta rätt. Här är några tips för hur du kan tänka:

  • Idékläckning
    Börja med att brainstorma namn som passar din verksamhet eller syfte. Tänk på nyckelord som beskriver vad du gör. Om du vill starta en bilverkstad kanske “blomsterbutiken.se” är fel val av namn.
  • Verktyg för att söka domäner
    Använd onlineverktyg såsom Loopia för att söka efter domännamn. Dessa verktyg låter dig snabbt se vilka domännamn som är tillgängliga, och de ger dig oftast ett direkt pris på vad domänen kostar, samt vilka olika ändelser som finns tillgängliga.
  • Var kreativ
    Om ditt önskade namn redan är taget, prova varianter eller synonymer. Var öppen för alternativa toppdomäner (.com, .net, .org, .se, etc.).

Var köper man domän?

Domäner köps från så kallade ”domänregistrator” eller webbhotellföretag. Det finns många hostingföretag som säljer domäner och webbhotell i samma paket, men det finns även företag som endast säljer domäner. Här är en steg-för-steg guide du kan följa om du vill köpa en domän:

  1. Välj en registrerare
    Det finns många registrerare att välja mellan. Jämför priser, tillgängliga tjänster och kundsupport.
  2. Sök efter ditt domännamn
    Använd registrerarens sökverktyg för att se om ditt önskade namn är ledigt.
  3. Registrera och köp
    När du hittar ett ledigt namn, följ stegen för att registrera och köpa det. Du kommer ofta att bli erbjuden ytterligare tjänster som webhosting eller e-postkonton.

Hur skapar man en domän?

Att ”skapa” en domän innebär egentligen att registrera ett unikt domännamn som inte redan är taget. Med andra ord, att skapa en domän är att köpa en domän. Alla domäner “finns” redan i cybervärlden, kan man säga, men alla är inte registrerade.

Hur vet jag vilken domän jag har?

Har du registrerat en domän, eller kanske haft en webbplats tidigare och glömt bort vad den hette? Det är faktiskt inte ovanligt. Många registrerar flera domäner samma gång och glömmer bort deras namn, och kanske till och med varför man köpte dem. Om du redan äger en domän men inte kommer ihåg detaljerna bör du försöka hitta vilken  domänregistrerare du använde. Kanske finns det bevis i din inkorg på mailen, eller kanske kommer du ihåg vilken domänregistrerare du använde? Logga i sådana fall in på deras webbplats och hitta “kontrollpanelen” för att se dina domäner. Om du inte lyckas bör du kontakta deras kundservice.

Hur hör domän ihop med webbhotell?

För att din webbplats ska vara tillgänglig på internet behöver du både ett domännamn och ett webbhotell. De kompletterar varandra och båda två är minst lika viktiga. Du kan läsa mer om webbhotell i den här guiden!

  • Domän
    Din domän fungerar som adress till din webbplats. Den berättar vart besökare ska gå för att hitta din webbplats.
  • Webbhotell
    Webbhotellet är där din webbplats faktiskt bor. Det är här all din webbsidas data, inklusive text, bilder och kod, lagras på servrar.
  • Koppling
    När du skapar en webbplats, måste du peka din domän (via DNS-inställningar) till din webbhotellserver. Detta säkerställer att när någon skriver in din domän i en webbläsare, leder den dem till rätt server och din webbplats visas.

Tänk på domänen som en adressbok och webbhotellet som ett hus. Adressboken (domänen) berättar var huset (webbhotellet) finns, och huset är där allt innehåll finns.

Olika typer av domäner

Låt oss dyka in i den fascinerande världen av domäner och deras olika typer:

Vad är en toppdomän?

En toppdomän (TLD) är den sista delen av ett domännamn, beläget efter sista punkten. Exempelvis i ”google.com”, är ”.com” toppdomänen. Det finns två huvudtyper av TLD:er:

  • Generiska Toppdomäner (gTLD): Dessa är inte knutna till specifika länder och inkluderar välkända ändelser som .com, .org, .net, .info.
  • Landspecifika toppdomäner (ccTLD): De representerar specifika länder eller regioner, som .se för Sverige, .no för Norge, .uk för Storbritannien.

Vad är landsdomäner?

Landsdomäner, eller ccTLDs, är speciella toppdomäner som används för att ange en specifik geografisk plats. De består vanligtvis av två bokstäver och är avsedda för entiteter som är belägna inom eller relaterade till det specifika landet eller territoriet, som .jp för Japan eller .fr för Frankrike.

Underdomän

En underdomän är en del av en huvuddomän och används för att organisera och navigera till olika delar av en webbplats. Till exempel kan ”blogg.minwebbplats.com” vara en underdomän till ”minwebbplats.com”. Den är användbar för att separera olika områden eller funktioner på en webbplats.

Domännamn utan www

Detta är domännamn som används utan ”www” före dem. Till exempel, ”google.com” istället för ”www.google.com”. Tekniskt sett är ”www” en underdomän, men många webbplatser finns idag tillgängliga utan att behöva inkludera ”www” i adressen. We kicked World Wide Web to the curb!

Primär domän

Primärdomänen är huvuddomänen som är associerad med ditt webbhotell- eller domänkonto. Det är den huvudsakliga adressen som folk använder för att besöka din webbplats.

Sekundär domän

Sekundär domän hänvisar ofta till ytterligare domäner som är kopplade till samma webbhotellkonto. De behandlas separat från primärdomänen men hostas på samma server.

Domänalias

Ett domänalias är en alternativ adress för en webbplats. Till exempel kan du ha ”mittforetag.se” som ditt primära domännamn och ”mittforetag.com” som ett alias. Båda kan peka till samma webbplats. Det är bra att veta om, om du till exempel vill ha en webbplats tillgänglig i flera länder, eller om du bara vill att din domän inte ska kunna förknippas med en annan domän.

IP-adress

En IP-adress (Internet Protocol-adress) är en unik adress som används för att identifiera och kommunicera med datorer på internet. Varje enhet ansluten till internet har en IP-adress, som kan vara antingen en statisk (oföränderlig) eller dynamisk (föränderlig) adress.

Dessa olika typer av domäner och adressering spelar kritiska roller i hur vi navigerar och organiserar information på internet.

Vi hoppas att du lärt dig något nytt från den här artikeln och att du känner dig trygg kring frågan “Vad är en domän”!

OM OSS

Webbguiden är din hjälpreda när det kommer till den digitala världen! Hos oss hittar du information kring domäner, webbhotell, hur man bygger webbplatser och hur man håller sin verksamhet trygg på nätet.

Rulla till toppen